Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Kukurydza Mix

tel.: +48 42 674 52 24
tel.: +48 42 674 69 45
zamowienia@plus.biz.pl
kod produktuKukurydza Mix
opakowanie20 kg
producent

opis produktu

Uniwersalna mieszanka piekarnicza do wypieku kukurydzianego pieczywa pszennego lub pszenno-żytniego. Mix nadaje się zarówno do wyrobu chleba, jak i drobnego asortymentu. Dodatek grysu kukurydzianego oraz ziaren słonecznika wpływa pozytywnie na strukturę wypieków oraz na ich niepowtarzalny, delikatny smak i złocistą barwę. W zależności od pożądanego efektu końcowego do produkcji pieczywa kukurydzianego można zastosować kilka receptur.



Składniki : 
Składnik
KG
Kukurydza Mix
5.000
Mąka pszenna T550
12.000
Mąka żytnia T720
2.000
Zakwas żytni naturalny
2.000
Sól biała
0.240
Drożdże prasowane
0.600
Woda
11.000
Waga całkowita: 32.840
Pasta:
Składnik
KG
Pasta Żyrafa
2.000
Drożdże prasowane
0.070
Woda (ciepła)
1.800
Waga całkowita: 3.870


Metoda: 

WYKONANIE - PASTA

  • rozpocząć przygotowanie pasty  równolegle z przygotowaniem ciasta
  • odważyć składniki i dokładnie wymieszać
  •  leżakowanie 15min, po tym czasie pasta powinna mieć konsystencję jednolitą, bez grudek

WYKONANIE - CIASTO

  • odważyć składniki na ciasto,
  • miesienie (maszyna spiralna): 5 min  na wolnych obrotach i 5 - 6 min na szybkich obrotach,
  • temperatura ciasta: 26°C,
  •  leżakowanie w dzieży: 15 min,
  • podzielić ciasto na kęsy, naważka: 500g
  • ukształtowane chleby moczyć w paście i układać na taśmy
  • wstawić do garowni; temp. ok. 32°C, wilgotność 60%, czas ok. 40 min,
  • pęknięcia pasty na chlebie oznaczają prawidłową fermentację, kęsy są gotowe,
  • wstawić do pieca i zaparować przez ok.30 s,
  • temp. startowa pieca 230°C,
  • temp. wypieku 210°C, piec przez 10min,
  • otworzyć zasuwę umożliwiającą ucieczkę pary i piec przez kolejne 25 min.



do pobrania