Kukurydza Mix
![]() |
tel.: +48 42 674 52 24 tel.: +48 42 674 69 45 zamowienia@plus.biz.pl |
| kod produktu | Kukurydza Mix |
| opakowanie | 20 kg |
| producent | ![]() |
opis produktu
Uniwersalna mieszanka piekarnicza do wypieku kukurydzianego pieczywa pszennego lub pszenno-żytniego. Mix nadaje się zarówno do wyrobu chleba, jak i drobnego asortymentu. Dodatek grysu kukurydzianego oraz ziaren słonecznika wpływa pozytywnie na strukturę wypieków oraz na ich niepowtarzalny, delikatny smak i złocistą barwę. W zależności od pożądanego efektu końcowego do produkcji pieczywa kukurydzianego można zastosować kilka receptur.
Składniki :
KG
Kukurydza Mix
5.000
Mąka pszenna T550
12.000
Mąka żytnia T720
2.000
Zakwas żytni naturalny
2.000
Sól biała
0.240
Drożdże prasowane
0.600
Woda
11.000
Waga całkowita: 32.840
Pasta:
KG
Pasta Żyrafa
2.000
Drożdże prasowane
0.070
Woda (ciepła)
1.800
Waga całkowita: 3.870
Metoda:
WYKONANIE - PASTA
- rozpocząć przygotowanie pasty równolegle z przygotowaniem ciasta
- odważyć składniki i dokładnie wymieszać
- leżakowanie 15min, po tym czasie pasta powinna mieć konsystencję jednolitą, bez grudek
WYKONANIE - CIASTO
- odważyć składniki na ciasto,
- miesienie (maszyna spiralna): 5 min na wolnych obrotach i 5 - 6 min na szybkich obrotach,
- temperatura ciasta: 26°C,
- leżakowanie w dzieży: 15 min,
- podzielić ciasto na kęsy, naważka: 500g
- ukształtowane chleby moczyć w paście i układać na taśmy
- wstawić do garowni; temp. ok. 32°C, wilgotność 60%, czas ok. 40 min,
- pęknięcia pasty na chlebie oznaczają prawidłową fermentację, kęsy są gotowe,
- wstawić do pieca i zaparować przez ok.30 s,
- temp. startowa pieca 230°C,
- temp. wypieku 210°C, piec przez 10min,
- otworzyć zasuwę umożliwiającą ucieczkę pary i piec przez kolejne 25 min.

